Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Muralmålning

Snabbfakta

Konstverkets titel: utan titel
Placering: Vilans skola, Danvikshemsvägen 4
Konstnär: Pontus Ljungberg
Material: Olja på duk
Invigningsår: 2000
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

Konstverket återfinns på väggen längs trappan som leder upp till andra våningen i Vilans skolas huvudbyggnad. Den drygt fyra meter breda och nästan sex meter höga målningen är målad på linneduk och monterad direkt på väggen. Den täcker hela ytan från golvet på första våningen upp till taket på våning två.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

På en koboltblå bakgrund syns åtta björkstammar sträcka sig lodrätt upp. Träden ser ut att växa upp i höjd med trappans steg och avsatts medan dess grenar och bladverk inte syns till, de torde börja någonstans utanför målningen, ovan taket. Bakom trädstammarna slingrar sig något gult. Är det grenar från en trollhassel? Serpentiner? Kanske ett förstorat och svävande rotsystem? –Det är öppet för var och ens fria tolkning. Det gula kontrasterar mot den blå bakgrunden och de vita trädstammarna tycks nästan "hoppa ut" ur bilden.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Pontus Ljungberg, född 1945 i Ljungby där han även idag bor och verkar. Pontus är son till målaren Sven Ljungberg och chef för det museum pappan startade; Ljungbergmuseet, Kronobergs län, Småland.

Bland Pontus Ljungbergs offentliga arbeten återfinns målning på skärmtaket över entrén till biblioteket i Ljungby, ridån till Måltidens hus i Grythyttan, vävd av Handarbetets vänner i Stockholm. I Norra Ljunga kyrka hänger sedan 1997 fem målningar av Pontus Ljungberg som även målat många porträtt av offentliga personer och haft ett stort antal utställningar genom åren. Pontus Ljungberg är även arkitekt och den som ritat Ljungbergmuseets byggnader.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: