Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...

Lilla Nucha - Nackas egen betongsugga

Nackas egen betongsugga - Lilla Nucha - skapades 2021 av konstnären Stina Lindholm. Med sin mjuka karaktär och släta, enkla form bidrar den till trivsel samtidigt som den kan öka tryggheten genom att fungera som trafikhinder.

Lilla Nucha är Nackas betongsugga som finns i vitt, grått och svart för att illustrera de olika bergarterna som finns i Nacka. Namnet Nucha är latin och betyder nacke, likt bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn.

En mjuk form med flera tolkningar

Lilla Nucha är formgiven av Stina Lindholm, Skulpturfabriken. Hon berättar:

- Lilla Nucha är ett konstverk som samtidigt ska vara funktionellt. Jag har skapat en form, som inspirerats av naturen - av berghällen, av den lilla kobben i viken Samtidigt för den tankarna till en bro, ett litet djur, en länk, en synbart mjuk form som på ett lekfullt sätt förknippar till mina värdeord för Nacka, säger Stina Lindholm.

betongsuggor_670px.jpg

Skapar trivsel och ökar säkerheten

- Betongsuggor är ett enkelt sätt att öka säkerheten och tryggheten för gående och andra oskyddade trafikanter. Genom att avgränsa en gågata eller ett torg ändras platsens karaktär och ger lugn. Lilla Nucha bidrar även med trivsel och igenkänning. Precis som Stockholms lejon och Visbys får ska Lilla Nucha signalera att den här platsen ligger i Nacka och ingen annanstans, säger Kristina Petterqvist, chef för enheten offentlig utemiljö i Nacka kommun.

Invigdes våren 2021

Efter en tävling utsågs lilla Nucha till vinnare av kommunens jury, med följande motivering:

”Lilla Nucha har en form som på olika sätt påverkar betraktaren och låter den egna fantasin stimuleras. Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet. Nackas egna betongsugga leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk. Lilla Nucha har en form som kommer att kunna följa Nackas utveckling över tid och återspegla Nackas karaktärsdrag.”

Sidan uppdaterades: