Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Q

BIRGITTA AHLIN & SIRKKA LEHTONEN / STAVSBORGSSKOLAN

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Q
Placering: Stavsborgsskolan, Almvägen 2
Konstnär: Birgitta Ahlin och Sirkka Lehtonen
Material: Dekorerat planglas
Invigdes år: 1999

OM KONSTVERKET

Den arkitektoniska rumsavdelaren med dekorerat planglas och de från taket hängande glasmobilerna som utgör konstverket utformades i samband med ombyggnationen av skolan år 2000.

Glasburspråket, vilket innefattar två dörrar, skapar avskildhet mellan skolbyggnadens sektioner samtidigt som den möjliggör insyn mellan avdelningarna. Bokstäverna och tecknen, de röda och svarta partierna som applicerats på glaset skänker färg och liv till konstruktionen.Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTNÄRERNA

Birgitta Ahlin (född 1947) och Sirkka Lehtonen (född 1947) har arbetat tillsammans sedan 1979. De utbildade sig båda två på Konstfack i Stockholm, där efter har de studerat konst, arkitektur och glasteknik som stipendiater vid Konst- och Arkitekturhögskolan i Bratislava (Birgitta) och Konsthögskolan i Krakow (Sirkka). Ahlin och Lehtonens ateljé ligger i Sickla, Nacka.

Ahlin och Lehton arbetar framförallt i glas, de skapar unika objekt och inredningsdetaljer, konstnärliga utsmyckningar och rumsliga installationer. Deras konstnärliga gestaltningar utformas i nära samarbete med arkitekter och verken gjorda för bland annat skolor, banker, hotell och andra offentliga miljöer befinner sig i gränslandet mellan konst, konsthantverk, formgivning och arkitektur.
Nacka kommun har ytterligare en offentlig utsmyckning signerad Ahlin/Lehtonen - Pennbalett, som återfinns på Duvnäs skola.

Redan 1980 utvecklade konstnärsduon nya tekniker för hantverksmässig och industriell bearbetning av planglas för konstnärliga och arkitektoniska ändamål. Duon har arbetat en bra bit över trettio år tillsammans och har under den tiden experimenterat fram flera unika dekortekniker.

Konstnärernas hemsida: www.ahlinlehtonen.se

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: