Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Upp och ned

Snabbfakta

Konstverkets titel: Upp och ned
Placering: Sågtorpsskolan, Boo kyrkväg 5
Konstnär: Karin Lind
Material: Fotomontage, glas, metallram, neonlysrör
Storlek: 248 x 188 cm
Invigdes år: 1999
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstverket

När du går in på Sågtorpsskolan via entrén som vetter mot kyrkan spanas du in av barn som tittar ner på dig. Det spelar ingen roll om du är vuxen och lång. Barnen ser dig och följer noga dina förehavanden.


Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Barnen blickar ner från konstverket Upp och ned som sitter monterat i taket mellan ytterdörren och hissen. I en vit horisontellt hängande metallram vilar 12 stycken blåa och ljust gröntonade glasskivor. På glasskivorna har konstnären Karin Lind applicerat ett collage av transparanta foton; händer och porträtt av barn som tittar rakt in i kameran. I taket ovanför sitter fyra neonslingor som lyser upp bilderna och de färgade glasskivorna. Barnen i fokus blickar ner på ditt huvud som färgas blått av konstverkets sken, som ville de påminna oss om att det finns många perspektiv. Inte minst deras.Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Om konstnären

Karin Lind, född 1959, är verksam och bosatt i Stockholm.
I grunden har Karin Lind en masterexamen (1983) i skulptur från Konstfack samt en scenografiutbildning (1989 - 92) från Dramatiska Institutet. Därefter har Lind successivt byggt på sin utbildning med flertalet kurser inom skulptur, arkitektur och nya media på Kungliga konsthögskolan. 2004 – 2007 forskade Lind på konstnärlig grund vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Hon har gett ett flertal föreläsningar på konst-, arkitekt- och designskolor i Sverige och internationellt samt undervisat på Dramatiska Institutet och Beckmans designhögskola.

Karin Lind är verksam som konstnär och scenograf, hennes meritlista av utställningar, offentliga uppdrag och scenografier sträcker sig långt utanför landets gränser.
För Nacka kommun har Karin även skapat en lekskulptur till Bagarsjöns förskola.

Karin Linds arbete smälter många gånger samman med kollegan Simon Hägglunds i konstnärsduon SIMKA. SIMKA förenar Karin Linds och Simon Hägglunds kunskaper om skulptur, scenografi samt landskapsarkitektur. De leker med vardagliga fenomen och performativa element. Det som utgör kärnan i verksamheten är utforskning och gestaltning av olika rumsligheter och platser samt mänskliga relationer. De arbetar med gestaltningar av offentliga och privata, urbana och solitära, mellan och upplösta -rum.

På skulpturförbundets medlemssidor kan du läsa mer om Karin Lind.

Hitta till konstverket

Sidan uppdaterades: