Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

MELODIER VID TORGET

SVEN X:ET ERIXSON / SALTSJÖBADENS SAMSKOLA

SNABBFAKTA

Konstverkets titel: Melodier vid torget
Placering: Aulan i Saltsjöbadens samskola: Samskolevägen 1
Konstnär: Sven X:et Erixson
Material: Bemålat papper
Storlek: 40 till 50 kvadratmeter
Invigdes år: 1969
Foto: Helena Strandberg Konservator AB

OM KONSTVERKET

Verket återfinns i den gamla skolbyggnadens aula. Den fem och en halv meter höga och drygt sju och en halv meter breda målningen är utförd på uppspänt papper och monterad på väggen som fond uppe på scenen.

Sven X:et Erixson arbetade med målningen 1935 – 1939. Den är en förlaga till en av Sveriges största vävnader; en 60 kvadratmeter stor gobeläng vävd av Barbro Nilsson och sex väverskor, vilken hänger i Göteborgs konserthus.

På bilden syns djur och människor av olika härkomst samlade på en öppen torgplats där mat och blommor säljs. I mitten dansar en kvinna i svart klänning flamenco. Hon flankeras av ett par flöjtspelare i traditionella beduinkläder och ett par spanjorliknande killar på gitarr och luta, i förgrunden sitter en svart man och spelar på en stor lyra. Mannen på luta, som tittar på kvinnan som dansar sägs vara konstnären själv och den ljushårige pojken strax bakom, hans son.


Foto: till vänster en detaljbild, till höger målningen i sin helhet.

OM KONSTNÄREN

Sven X:et Erixson (1899 – 1970) bodde i Saltsjöbaden i Nacka. Han utbildade sig till dekorationsmålare och teckningslärare vid Tekniska skolan i Stockholm, därefter studerade han vid Högre Konstindustriella skolan och gjorde studieresor till flera länder i Europa och Nordafrika.

X:et var en betydande konstnär inom modernt svenskt måleri och låter sig inte inordnas under en begränsad etikett eller ett stilbegrepp. Hans uttryck är spontant och temperamentsfullt, med lysande färger berättar han om den värld, natur och människor, han ser. X:et inspirerades av folkkonst och medeltida muralmåleri men även av tysk expressionism och den rysk-litauiske målaren Chaim Soutines. På 50-talet tog han intryck av spontanism och övergick till ett abstrakt spontant måleri.

Bland Sven X:et Erixsons många offentliga arbeten i Stockholmstrakten kan nämnas dekorering av bårhuset i Tumba, Nils Holgersson-målningen i Olovslunds skola i Bromma, freskerna Liv-död-liv och Årstiderna i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm och fresk i Huddinge kommunalhus.
Han har även gjort muralmålningen Skidåkare på Igelboda skola i Saltsjöbadens centrum.

HITTA TILL KONSTVERKET

Sidan uppdaterades: