Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Klimatneutrala Nacka

Centrala Nacka utvecklas till en stadsdel där det urbana och naturen möts på nya sätt. En varierad stadsmiljö där naturen får ta större plats och påverka både den fysiska och den sociala miljön. Här finns närhet – både till det som behövs i vardagen och mellan människor.

Vi förverkligar naturbana Centrala Nacka

Den naturbana staden är mångfunktionell och robust för att klara framtidens utmaningar. En hållbar stadsdel som har plats både för människors välmående och framtidens klimat. Det naturbana ska prägla gestaltning, miljö, innehåll och smarta hållbara lösningar i utvecklingen av Centrala Nacka.

För att skapa den naturbana staden behöver många arbeta tillsammans och på nya sätt. Och vi startar med planeringen. Inom satsningen Klimatneutrala Nacka studeras hur kommunen arbetar inom planeringsprocessen och undersöker hur vi framöver kan arbeta på nya sätt för att åstadkomma en hållbar stadsutveckling.

Naturbana satsningar som påskyndar klimatomställningen

Flera olika kommunala enheter och byggaktörer samverkar med målet att identifiera, analysera och genomföra hållbara lösningar i stadsbyggnadsprojekt i Centrala Nacka. Från de lärdomar som uppkommer utformas en metodik som möjliggör att såväl social som ekologisk hållbarhet diskuteras tidigt i stadsbyggnadsprojektet. Därmed skapas förutsättningar för en naturban stadsutveckling.

Hållbarhet i markanvisningar

Ett sätt att styra riktningen mot en hållbar stadsutveckling är att ta med hållbarhetsaspekter vid upplåtelse eller överlåtelse av kommunal mark. Byggaktörer som medverkar i satsningen Klimatneutrala Nacka har gått samman och resonerat kring hur de önskar att en markanvisning ska utformas för att säkra att klimatutmaningen tas om hand. Inspelen har tagits in i kommunens arbete med markanvisning med klimatprofil i Henriksdalsbacken. Resultatet är en markansvisning med fokus på lågt klimatavtryck i produktion, drift och mobilitet.

Läs mer om markansvisningen för Henriksdalsbacken här.

Naturbana satsningar i genomförandet

Men vad kan åstadkommas när frågorna kommer in i projektet först när detaljplanen är klar och många förutsättningar redan är låsta? Några av byggaktörerna i Nya Gatan och som medverkar i satsningen Klimatneutrala Nacka har antagit utmaningen att skapa Naturbana kvalitéer och arbeta ytterligare med hållbarhetsfrågorna i ett genomförandeskede.

Ett exempel är Kungsvåningen som satsat mer på de gröna värdena i utvecklingen av sin innergård i Nya Gatan.

Sveafastigheter har satsat på att skapa grönska i stadsrummet genom växtlighet på fasaden. Längs Prismans fasader klättrar växter för ökad biologisk mångfald och på taket samsas solceller som ger el till huset med en gemensam takterrass och växtlighet. Läs mer om Prisman.

I byggnation av Wallenstams kvarter i Nya Gatan har betong med mindre klimatpåverkan använts. Läs mer om Wallenstams kvarter.

Selvaag Fastigheter utvecklar tillsammans med Belatchew arkitekter kvarteret Grønn, som som utvecklas inom ramen för konceptet naturban. Det nya bostadskvarteret ligger intergrerat i den nya stadshusparken i centrala Nacka. Läs mer om Grönn här.

Nya former för samverkan och medborgarengagemang

Det är tydligt att många utmaningar inte går att lösa i de enskilda stadsbyggnadsprojekten och på egen hand. Det krävs nya arbetssätt och gränsöverskridande samverkan för att lyckas. Här utforskas hur samverkan kan ske på nya sätt och vilka möjligheter digitaliseringen har att stödja nya arbetssätt och främja en medskapande stadsutveckling.

Cirkulär hubb

Som ett led i att utforska nya sätt att samverka har Nacka Vatten och Avfall tillsammans med Unibail Rodamco öppnat en Cirkulär Hubb i ett utrymme i Nacka Forum. Hubben ger möjlighet för olika aktörer att möta Nackaborna för dialog, inspiration och kunskapsutbyte för att göra en förflyttning mot en cirkulär ekonomi. Läs mer om Cirkulära Hubben här.

Planeringsprocess för kvalitet och hållbarhet i samhällsbyggnadsprojekt

Olika aktiviteter och intervjuer genomförs för att få en djupare förståelse för hur kommunen arbetar med planering och därmed större insikt kring vilka hinder och utmaningar som existerar i arbetet med att möjliggöra en hållbar stadsutveckling. Nya arbetssätt utvecklas och testas för att tillse att pågående stadsutveckling bedrivs ur ett helhetsperspektiv och med en ökad koordinering och samordning mellan övergripande planering och detaljplanering för att säkra kvalitets- och hållbarhetskrav. Förutom förslag på nya arbetssätt kommer arbetet resultera i ett utvecklingsförslag för Centrala Nacka.

Andra initiativ för ett hållbart Nacka

Klimatkalkyl för översikts- och detaljplaner

Idag finns flera olika verktyg för att beräkna klimatpåverkan från bygg- och anläggningssektorn men det saknas verktyg som är anpassade till att beräkna klimatpåverkan från planering och planläggning, så som exempelvis översiktsplaner och detaljplaner. Beräkning av den fysiska planeringens klimatpåverkan kan också ge en bredare bild av klimatpåverkan från andra sektorer än bygg- och anläggningssektorn. Nacka kommun deltar som behovsägare i utvecklingen av ett klimatberäkningsverktyg som sammanställer klimatutsläpp från förändrad markanvändning, bygg- och anläggning samt persontransporter med bil. Utvecklare av verktyget är Spacescape i samarbete med IVL.

Läs mer om Klimatberäkningsverktyget här.

Energibesparing och minskat matsvinn på ICA Maxi

ICA Maxi i Nacka har arbetat med energibesparande åtgärder och energieffektiviserande projekt. Det tillsammans med användningen av solceller har resulterat i en minskning av elförbrukningen med 17 procent under 2023. ICA Maxi Nacka har även lyckats med konststycket att minska svinnet med 18 procent under 2023 trots ökad försäljning. Detta har gjorts genom att arbeta med en svinngrupp och svinnambassadörer. Läs mer om hur ICA jobbar mot matsvinn.

Lägesrapport

Medverkande städer i Viable Cities har tagit på sig att öka takten genom att testa nya arbetssätt och lösningar, att lära av varandra och att arbeta för missionen: att skapa städer som fungerar bra för människor som bor i den, som är bra för invånarnas, företagens och samhällets ekonomi – och – som är bra för klimatet. Läs lägesrapporten om Viable Cities.

Klimatkontrakt 2030

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling från svenska städer, den nationella nivån och Viable Cities för att klara den genomgripande omställning som vi behöver på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Läs mer om Klimatkontrakt 2030 här.

Nackas koldioxidbudget

En koldioxidbudget är ett sätt att visa hur mycket utsläppsutrymme vi har, och därmed bestämma hur snabbt minskningarna måste ske för att budgeten inte ska överskridas. Nackas koldioxidbudget är beräknad för Nacka kommun som geografiskt område. Läs om Nacka kommuns koldioxidbudget här.

Viable Cities logga.jpg

Här kan du läsa mer om Viable Cities.

Sidan uppdaterades: