Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Sidhuvud och sidfot

Skärmläsare läser inte sidhuvud och sidfot. Upprepa därför viktig information i själva dokumentet. Är det en blankett som ska skickas in kan det till exempel vara bra om adressen framgår i löptexten i slutet av dokumentet.

Formatmallar och rubriker

Formatmallar är sparade inställningar för hur text ska se ut. Det är speciellt viktigt att använda dem för rubriker eftersom det gör det lättare för användare med uppläsande hjälpmedel att läsa dokumentet. Men formatmallar används också för annat, exempelvis listor.

Använd avsedda formatmallar– Rubrik 1 har till exempel nivå 1 inställd i hierarkiordningen. Ordningen påverkar i sin tur taggordningen i PDF:en, vilket är avgörande för i vilken ordning ett uppläsningsverktyg läser upp olika delar av dokumentet.

Hoppa inte över några rubriknivåer utan se till att Rubrik 1 följs av Rubrik 2 och Rubrik 3 genom hela dokumentet. Då går det lättare att navigera för dem som har skärmläsare. De flesta skärmläsare har en funktion där man med en knapptryckning kan hoppa mellan rubriker samtidigt som de får dessa upplästa. Detta är extra viktigt i längre dokument då det är det enda sättet för en person med en synnedsättning att bläddra igenom dokumentets innehåll.

Ta fram alla formatmallar

För att lätt kunna arbeta med formatmallarna är det bäst att lägga dem så du enkelt kan överblicka dem.

Gör så här:

 1. Formatmallarna ligger under fliken Start, nere till höger om formatmallarna finns en liten pil-ikon, klicka på den.

  1. Formatmallar word.png
 2. Ta tag och dra rutan som dyker upp tills den är allra längst ut till höger i Word, eller dubbelklicka på överdelen av den gråa rutan. Då blir den låst till högerkanten. Nu kan du lätt se alla formatmallar i dokumentet.
  2. Formatmall word.png

 3. Vill du kunna se hur formatmallarna ser ut innan du väljer? Klicka då i Visa förhandsgranskning längst ner.

  3. Formatmall word.png

Sidan uppdaterades: