Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vikten av att följa algoritmerna

Det är algoritmer i sociala medieplattformarna som bestämmer vilket typ av innehåll du ser i ditt flöde.

Algoritmerna känner av vilken typ av innehåll du har engagerat dig i (stannat upp och läst, reagerat på, kommenterat, delat och så vidare) och gör sedan prioriteringar vilken i typ av innehåll du ska fortsätta se. Brukar du engagera dig i en persons, grupps eller sidas innehåll så kommer du oftare att få upp deras innehåll i ditt flöde. Engagerar du dig sällan i en persons, grupps eller sidas innehåll kommer du mer sällan att se det i ditt flöde.

Därför är det viktigt att skapa innehåll i sociala medier som folk vill läsa, reagera, kommentera och dela. Här nedan har vi tagit Facebook som exempel men samma logik gäller för de flesta sociala medieplattformarna.

Sociala medier är förtjänade kanaler

Sociala medier är förtjänade kanaler, det är inga kanaler som vi själva äger utan vi tävlar hela tiden om uppmärksamhet. När vi gör ett inlägg så kommer Facebook att ”testa” det här inlägget på en liten del av de som gillar vår sida och brukar interagera med våra inlägg. Om dessa engagerar sig i vårt inlägg på något sätt, exempelvis reagerar, kommenterar eller delar inlägget, så kommer Facebook att sprida inlägget till fler av de som gillar vår sida. Om inte ”testgruppen” interagerar med innehållet så kommer Facebook i mycket lägre grad sprida inlägget vidare.

Om vi kontinuerligt lägger ut innehåll som folk inte intresserar sig av så känner Facebook av det här och så får vi sämre utgångspunkt gentemot andra Facebooksidor, med att nå ut.

Bild och film premieras

Sociala mediers algoritmer premierar innehåll som har film eller bild över de som bara innehåller text. Det är för att människor i större grad stannar upp och tittar på inlägg som har film eller bild, vilket gör att de inläggen engagerar i större grad. Sedan spelar det självklart också in hur filmen är gjord, vilken typ av bild, hur texten är skriven och så vidare.

Sidan uppdaterades: