Hoppa till innehåll

Sydöstra Boo

Utbyggnaden av Sydöstra Boo omfattar fyra detaljplaner: Dalvägen-Gustavsviksvägen, Solbrinken-Grundet, Galärvägen och Mjölkudden-Gustavsviks gård.

Frentab

Frentab

Byggentreprenör

Anna Dolk

Anna Dolk

Kommunens projektledare

Sydöstra Boo utvecklas för framtiden

Sydöstra Boo har sina rötter i 1930- och 1940-talens fritidshusbebyggelse. Idag pågår en omfattande utveckling där området moderniseras med kommunalt vatten och avlopp samt förbättrade vägar. Denna satsning möjliggör en större variation av boendeformer och skapar en mer hållbar och modern livsmiljö – samtidigt som den naturliga landskapsbilden och vegetationen bevaras. Utbyggnaden beräknas vara klar år 2031.

Utbyggnaden startar 19 maj

Nacka kommun har tecknat avtal med byggentreprenören Frentab för utbyggnad av vägar, kommunalt vatten och avlopp samt nya allmänna anläggningar. Först ut är huvuddel Öst, med start 19 maj 2025. Området sträcker sig från Boo Gård mot Baggensfjärden och upp till Boo strandväg i Gustavsvik och omfattar cirka 170 fastigheter samt grönområden och Gustavsviksbadet, som också rustas upp. Läs mer här.

Tidplan för utbyggnaden

kartbild soboo.JPG

Kartan uppdaterades 29 april 2025. Klicka här för att ta del av de olika byggfaserna i den interaktiva kartan.

I den interaktiva kartan visas tidplanen för markförstärkning respektive utbyggnad av vatten, avlopp och vägar i Sydöstra Boo. Genom att klicka på olika sträckor går det att se både under vilka perioder sträckan påverkas, och vilket skede av arbetet som planeras. Tidplanen är preliminär och kommer att justeras allt eftersom arbetet fortskrider.

Utbyggnaden är uppdelad i olika skeden och etapper. Kommunen kommer att arbeta på varje vägsträcka vid två eller tre tillfällen totalt. Mellan dessa arbetsperioder kommer vägarna att vara framkomliga för trafik. Det första tillfället, som bara berör en mindre del av området, är markförstärkningar. Nästa tillfälle är själva utbyggnaden av vatten och avlopp samt den nya vägen. Sista tillfället är det som kallas finplanering, då det översta lagret asfalt läggs, gångbanor och kantstenar kommer på plats och linjer målas.

Vatten, avlopp, el- och fiberledningar läggs ner samtidigt och samordnas med vägbygget, så att vi bara ska behöva gräva upp marken en gång.

Digitalt nyhetsbrev

Nu har vi lanserat ett digitalt nyhetsbrev. Klicka på länken nedan för att registrera din mejladress och hålla dig informerad.

Anmäl dig till vårt digitala nyhetsbrev

Besiktning av fastigheter

Inför ombyggnaden kommer vi att genomföra besiktning av samtliga fastigheter inom cirka 50 meter från arbetsområdet. Dessa besiktningar utförs med anledning av de kommande vibrationsalstrande arbetena. Vilka fastigheter som är berörda och vad som behöver mätas har fastställts i en riskanalys som tagits fram för utbyggnadsprojektet. Besiktningen utförs av Hansa vibrations- och omgivningskontroll på uppdrag av Nacka kommun. Ungefär en vecka före planerad besiktning får du som fastighetsägare ett brev med förslag på dag och tid för att genomföra besiktningen. I besiktningen ingår:

  • Kontroll av byggnad
  • Täthetskontroll av murstock (endast på hus med eldstad som är i bruk).
  • Vattenkvalitet i grävda och borrade brunnar. Vattnet genomgår en kemisk och bakteriell analys. I borrade brunnar mäts även radonhalten.

Vibrationsmätningar

I samband med att utbyggnaden startar kommer Hansa vibrations- och omgivningskontroll också att genomföra vibrationsmätningar. Då monteras en givare i huset som registrerar vibrationer, och som kan läsas av i efterhand och visa hur fastigheten eventuellt kan ha påverkats av sprängningar och andra arbeten.

Kontakt

Har du frågor om besiktning och vibrationsmätning? Hör gärna av dig till Eric direkt:

Eric Lithner

Telefon: 070-651 45 96

e-post: eric@hansakonsult.se

Fastighetsägares ansvar kring växtlighet

Som fastighetsägare har du ansvar för att grenar, kvistar och annan växtlighet från din tomt inte sträcker sig ut över gator eller parkmark. Om en olycka inträffar på grund av exempelvis en ovårdad häck, kan du bli skadeståndsskyldig.

I samband med utbyggnaden är det särskilt viktigt att se till att grenar inte hänger ut över vägarna, då de kan påverka framkomligheten och försvåra arbetet. Regelbunden beskärning hjälper till att skapa en trygg och tillgänglig miljö för alla.

Här finns mer information om mått och andra riktlinjer kring växtlighet.

Byggetablering

Längst med Boovägen, norr om väg 222, finns en byggetablering för utbyggnadsprojektet. Här finns byggbodar och förvaring av material.

Lämna synpunkter

Använd gärna det här verktyget för att lämna synpunkter till Nacka kommun på saker som kan behöva åtgärdas i området. Det kan exempelvis handla om trasiga saker, klotter, med mera. Genom att göra anmälningar hjälps vi alla åt med att hålla koll och åtgärda saker i tid.

Verktyget finns även som en app under namnet "Felanmälan – Nacka kommun”.

Felanmälan och synpunkter

Anlägga eller flytta infart

I projekteringen har vi räknat med att varje fastighet ska ha en infart, som i de allra flesta fall blir densamma som i dag. Nya fastigheter som uppkommer genom avstyckning ska också kunna anlägga en egen infart. Varje infart behöver vara placerad så att den varken innebär en risk för trafiksäkerheten eller hamnar där belysningsstolpar, ledningsnät och förbindelsepunkter är placerade.
Därför vill vi gärna få kontakt med dig om du planerar att flytta eller anlägga en ny infart så att vi tillsammans kan se till att den får en lämplig placering. Kontakta oss via e-post: utbyggnadsoboo@nacka.se

Här finns mer information om vad som gäller när du vill anlägga en infart

Detaljplaner

Allmänna anläggningar byggs ut inom fyra detaljplaner; Dalvägen-Gustavsviksvägen, Solbrinken-Grundet, Galärvägen och Mjölkudden-Gustavsviks gård. Samtliga detaljplaner har vunnit laga kraft.

Detaljplan Dalvägen-Gustavsviksvägen

Detaljplan Galärvägen

Detaljplan Mjölkudden-Gustavsviks gård

Detaljplan Solbrinken-Grundet

Markförstärkningar 2024

Markförstärkningsarbeten

Markförstärkningsarbetena på Galärvägen och Fiskebovägen/Boo strandväg är färdigställda och slutbesiktningen har godkänts. Markförstärkningen behöver nu härda under cirka ett års tid för att vägavsnitten ska ha uppnått full stabilitet och bärighet. Därefter är dessa vägar redo för att byggas ut och anlägga vatten- och avloppsledningar i.

I filmen berättar byggprojektledare Pär Åkesson om hur ett markförstärkningsarbete går till.

Modell över de nya väganläggningarna

De nya väganläggningarna

Här kan du ta del av en modell som visar hur de nya väganläggningarna kommer att se ut, samt vilka fastigheter som eventuellt påverkas av intrång eller en slänt på sin fastighet. Modellen visar i nuläget entreprenadområde Öst, men övriga områden kommer att adderas allt eftersom.

Gatukostnadsutredningar

Nacka kommun har genom framtagande av gatukostnadsutredningar beslutat att ägarna till fastigheterna i området ska finansiera åtgärder som är avsedda att tillgodose områdets behov av allmänna platser.

gatukostnadsområden.JPG

Gatukostnadsutredning Gustavsvik

Gatukostnadsutredning Mjölkudden-Galärvägen

Gatukostnadsutredning Solbrinken-Grundet

Samtliga gatukostnadsutredningar har vunnit laga kraft. Ta del av tidplanen för utbygganden i sydöstra Boo här nacka.se/soboo

Gäddfabriken i Mjölkudden

Gäddfabriken i Mjölkudden

Den 31 mars 2025 påbörjades arbetet med att anlägga en gäddfabrik i Mjölkudden, som ska ge gynnsamma förhållanden för rovfiskar att reproducera sig i, innan de ger sig ut i sina naturliga jaktmarker och blir en del av ekosystemet i Baggensfjärden. Som ett stöd i det arbetet får kommunen LONA-bidrag via Naturvårdsverket. Här kan du läsa mer om LONA-bidraget. Och här kan du läsa mer om en tidigare anlagd gäddfabrik i Vrakviken vid Nyckelviken.

Informationsbroschyr om projektet

Överföring av mark

Allmän mark övertas av Nacka kommun

Inom Sydöstra Boo finns flera olika föreningar som i dag ansvarar för vägar och annan allmän plats. Dessa föreningar är delvis också markägare. I samband med detaljplanernas genomförande kommer kommunen att ta över huvudmannaskapet för allmän platsmark. I samband med genomförandet kommer all allmän platsmark i detaljplanerna att överföras till kommunen.

Det är lantmäteriet som verkställer detaljplanen och upphäver föreningarnas ansvar för vägarna. Kommunen planerar övertagandet tillsammans med respektive förening så att driften upprätthålls på ett bra sätt.

Lantmäteriförättningar

Det pågår lantmäteriförrättningar inom hela Sydöstra Boo för att genomföra kommunens övertagande av vägar och grönområden. Området är uppdelat i över tio olika förrättningar. Vissa förrättningar hanteras av den kommunala lantmäterimyndigheten och andra av statliga lantmäteriet. Respektive handläggare informerar berörda fastighetsägare löpande.

Käppar visar kommande gränser

Lantmäterimyndigheten arbetar med att sätta ut träkäppar i området för att markera kommande gränser. Som fastighetsägare får du information direkt från lantmäteriet gällande ärendet som berör din fastighet.

Flytta anläggningen själv om du vill behålla den

När kommunen påbörjar utbyggnaden av området kommer alla tomtanläggningar som ligger utanför den nya fastighetsgränsen, eller inom område för mark- och släntintrång, att rivas. Exempel på tomtanläggning kan vara en mur, staket eller en häck. Rivningen görs av vår entreprenör och de har ingen möjlighet att spara något material. Du som har en anläggning, inom område för mark- eller släntintrång kommer att få ersättning från kommunen.

Om du vill behålla din anläggning kan du gärna flytta den själv innan vi påbörjar vårt arbete.

För mera information

Det är lantmäterimyndigheten som fattar beslut om ändring av fastighetsgränser och servitut för slänter. Det görs i lantmäteriförrättningar, där du som äger mark som berörs blir inbjuden till ett lantmäterisammanträde. På sammanträdet ges information om förrättningen. När lantmäterimyndigheten har fattat sitt beslut skickas det med brev till berörda fastighetsägare. Om du har frågor om hur din fastighetsgräns kommer att påverkas ska du vända dig till den lantmäterimyndighet som ansvarar för lantmäteriförrättning i ditt område.

Om du inte har kontaktuppgifter till ansvarig handläggare kan du vända dig direkt till kommunala lantmäterimyndigheten (fastighetsbildning@nacka.se, 08-718 78 66) eller statliga lantmäteriet (kundcenter@lm.se, 0771-636363), beroende på vilken myndighet som hanterar lantmäteriförrättning i ditt område.

Markinlösen och släntintrång

För att möjliggöra utbyggnaden av VA samt upprustning av vägarna kommer vi att behöva göra mindre markinlösen och släntintrång på flera fastigheter i sydöstra Boo. De fastighetsägare som berörs av markinlösen eller släntintrång får ersättning.

Läs mer om markinlösen och släntintrång här

Sidan uppdaterades: