Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Misstänkt matförgiftning och klagomål

Om du misstänker att du blivit sjuk av mat du ätit på restaurang, café, gatukök, skolmatsal, handlat i butik eller liknande i Nacka så bör du kontakta kommunens miljöenhet snabbt. Har du klagomål på brister i livsmedelshanteringen, livsmedelshygienen, felaktig märkning av livsmedel, misstänker livsmedelsfusk eller att en verksamhet inte är anmäld till kommunen så kan du anmäla det till Nackas livsmedelskontroll.

Här kan du anmäla en misstänkt matförgiftning

Anmälan av misstänkt matförgiftning

Om du misstänker att du blivit sjuk av mat du ätit på restaurang, café, gatukök, skolmatsal eller liknande i Nacka så bör du kontakta kommunens miljöenhet snabbt. Då kan vi utreda misstanken och förhindra att fler personer drabbas. Samma sak gäller om du handlat mat i Nacka och misstänker att den har dålig kvalitet.

1. Är det matförgiftning?

Vanliga symtom vid en matförgiftning är kräkningar, diarré och ont i magen. Symtomen kommer oftast plötsligt.

Om du tror att du blivit dålig av egen mat är det viktigt att du tänker igenom hur du har hanterat maten från butiken till hemmet, så att den inte kan ha blivit dålig under transport och förvaring. Om du har kvar något av maten bör du inte slänga den. Resterna kan behövas i undersökningen, för att ta reda på vad som orsakade förgiftningen eller för att fria ett misstänkt livsmedel.

Klicka på den här länken för att läsa mer om matförgiftningar på Livsmedelsverkets hemsida.


2. Anmäl till kommunen!

Använd kommunens e-tjänst för att anmäla misstanke om matförgiftning. Du är också välkommen att ringa för att ställa frågor eller göra en anmälan - se kontaktuppgifter till miljöenhetens livsmedelsgrupp. Anmälan kan även göras anonymt.

Anmäl en misstänkt matförgiftning


3. Vad händer sedan?

När du gjort en anmälan kommer kommunens livsmedelsinspektörer att undersöka och utreda din misstanke. Vi kommer att kontakta livsmedelsverksamheten som serverat maten eller butiken där du köpt livsmedlet. Om vi får in flera klagomål om samma verksamhet gör vi också en inspektion. Om maten som misstänks finns kvar kan prov tas på maten för analys på laboratorium.

Om du som gjort en anmälan vill veta vad som händer i utredningen är du välkommen att kontakta livsmedelsgruppen.

Här kan du anmäla klagomål om livsmedelshantering

Anmäla klagomål på livsmedelshantering

Om du har klagomål på brister i livsmedelshanteringen eller livsmedelshygienen hos en verksamhet i Nacka Kommun kan du anmäla det till miljöenheten.

Sådant du kan anmäla till Nacka Kommuns livsmedelskontroll är till exempel:


Anmäl ditt klagomål här


Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om livsmedelshygien, livsmedelshantering och regler för livsmedelsverksamheter. Klicka på den här länken för att komma till Livsmedelsverkets hemsida.

Sidan uppdaterades: