Svar:
Det beror helt på din sysselsättning:
Svar:
Nej, förskolan ska ordna med omsorg för ditt barn.
Svar:
Den vårdnadshavare som gjorde ansökan gör ändringen via Nacka kommuns e-tjänst, Nacka24. Ändringen ska göras senast 30 dagar innan förändringen ska börja gälla.
Om du varit arbetssökande och behöver utöka ditt barns vistelsetid på grund av att du börjar arbeta eller studera har du rätt att ändra kontraktstiden snarast.
Svar:
Anordnaren ska erbjuda verksamhet hela året, även vid tillfällig stängning.
Svar:
Ja, du kan ansöka om omsorg under obekväm tid om du har ett arbete med obekväma arbetstider och ditt barn är i åldern 1-13 år.
Läs mer om omsorg under obekväm tid på den här sidan
Svar:
Nej, du har rätt att ha ditt barn på förskolan när du arbetar och förskolan ska ordna omsorg för ditt barn då.
Förskolan kan begära in intyg från din arbetsgivare som styrker att du arbetar.
Svar:
Nej. Barn har rätt till plats inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem när vårdnadshavaren förvärvsarbetar, studerar, är arbetssökande eller föräldraledig. När du är ledig har barnet inte rätt till platsen.
Fråga:
Vad gäller för ett barn som har växelvis boende varannan vecka och den ena vårdnadshavare arbetar och den andra vårdnadshavaren är föräldraledig?
Svar:
Om barnets vårdnadshavare har olika stort behov av vistelsetid räknas tiden på kontraktet ut som ett genomsnitt. Vistelsetiden baseras på respektive vårdnadshavarens sysselsättning samt arbetstid och restid.
Observera att det är vårdnadshavaren som har gjort ansökan om plats i e-tjänsten som lägger in snittiden som vistelsetid i e-tjänsten Nacka24. Båda vårdnadshavarna meddelar sedan förskolan sina scheman för hämtnings- och lämningstider.
Den kontrakterade tiden blir i detta exempel 30 timmar (35+25 = 60. 60/2 =30)
Vistelsetiden på förskolan blir 35 timmar varannan vecka och 25 timmar varannan vecka.
Svar:
Du har rätt till samma vistelsetid som du hade före sjukskrivningen.
Om din sjukskrivning skulle medföra att du behöver en längre vistelsetid än tidigare behöver du göra en ansökan om utökad vistelsetid.
Läs mer om ansökan om utökad vistelsetid här
Svar:
Det beror på hur länge ni är borta. Ni får behålla platsen i högst tre månader - om barnet är borta av annat skäl än sjukdom. Är ni borta längre än tre månader ska du säga upp platsen.
Det är viktigt att ni meddelar förskolan att ni planerar att vara borta en längre period. Om platsen inte utnyttjas skriver förskolan ut barnet efter tre månader.
Avgift kommer, enligt Nackas avgiftsregler, att debiteras för hela perioden - oavsett om platsen utnyttjats eller inte.
Svar:
Du får utöka din vistelsetid så snart som möjligt. Glöm inte att göra ändringen i e-tjänsten!
I normalfallet ska ändring av vistelsetid göras via e-tjänsten 30 dagar innan ändringen kan börja gälla. Det finns dock ett undantag just för vårdnadshavare som tidigare varit arbetssökande och som ska börja arbeta eller studera.
Svar:
Nej, du kan inte lägga ihop 25 timmar och din arbetstid.
Vårdnadshavare som kombinerar förvärvsarbete/studier med föräldraledighet kan välja mellan att
Kom ihåg att du som kombinerar förvärvsarbete/studier med föräldraledighet ska lämna intyg (arbetsgivarintyg eller intyg från skolan om att studier pågår) till din förskola!
Svar:
Nej det kan de inte men det underlättar mycket för förskolan om de vet hur många barn som ska vara i verksamheten under sommaren/runt jul och nyår, då flera i personalen är lediga. Så snart du vet är det bra att du informerar förskolan.
Fråga:
Jag har mitt barn på förskolan fyra dagar i veckan. Ibland missar vi en dag eftersom en ”röd dag” infaller på en dagarna då barnet enligt schemat skulle ha varit på förskolan. Jag undrar om vi den veckan istället kan komma till förskolan en veckodag då vi vanligtvis är lediga?
Svar:
Nej, det är barnets ordinarie schema som gäller. Infaller en ”röd dag” på en veckodag då barnet vanligtvis går på förskolan så är barnet ledigt, men kan inte komma på den lediga dagen istället.
Svar:
Ja, men bara om den andra vårdnadshavaren arbetar/studerar eller är arbetslös (aktivt arbetssökande).
Omfattningen beror på om det är förskola eller fritidshem.
Svar:
Grunden för vistelsetid på förskolan är att vårdnadshavaren har rätt att ha sitt barn på förskolan under arbetstid plus restid. Om du arbetar skift och behöver få sova på dagen efter ett sådant pass, räknas detta också som arbetstid. Om det finns två vårdnadshavare i familjen så får barnet vara på förskolan när båda två är i arbete eller sover efter arbetat nattpass.
Tänk på att regelbundet prata med och informera förskolan om schema och vistelsetid, så att det inte uppstår några frågetecken.
Om båda vårdnadshavarna arbetar skift och har behov av omsorg på kvällar nätter eller helger, det vill säga utanför förskolans ramtid, så kan de ansöka om omsorg på obekväm tid.
Länk till information om omsorg på obekväm tid
Sidan uppdaterades: