Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Gå och cykla till skolan

Barn som får gå eller cykla till skolan blir pigga och glada och orkar med skoldagen bättre. Dessutom blir miljön runt skolorna både trevligare och tryggare om fler går och cyklar i stället för att skjutsa barnen i bil till skolan. Därför ordnar kommunen, tillsammans med många av Nackas skolor, Bilfria veckan.
Bilfria veckan 2020

1:09

Våren är här och ljuset, grönskan och den efterlängtade värmen gör att vi längtar efter att komma ut mer. En promenad eller cykeltur till skolan kan vara en perfekt start på dagen, för både barn och föräldrar.

Piggare, gladare, lugnare i skolan

Barn som cyklar eller går till skolan mår bättre. De blir piggare och gladare, men får också lättare att koncentrera sig på lektionerna. Det visar forskningen, men bilden bekräftas också av de barn vi intervjuat under tidigare års Bilfria vecka i Nacka. Att gå tillsammans med en kompis, eller en förälder, är ett trevligt sätt att umgås en stund på väg till eller från skolan. År 2020 genomfördes Bilfria veckan första veckan i maj.

Tryggare trafikmiljö runt skolan

– Vi genomför Bilfria veckan varje år tillsammans med skolorna. Syftet är att fler ska gå eller cykla till skolan istället för att skjutsas med bil. Om fler gör det så blir trafikmiljön runt skolorna lugnare och tryggare, säger Marianne Areskog, projektledare Hållbart resande i Nacka kommun.

Budskapet är enkelt: Låt ditt barn gå eller cykla till skolan, i stället för att skjutsa med bil. Det ger en bättre start på dagen för både barn och vuxna att gå eller cykla tillsammans, eller att låta större barn själva ta sig till skolan.

Gratis cykelservice

Som en liten uppmuntran till alla som kanske nyss har plockat fram cykeln efter vintern bjuder kommunen de skolor som deltar i Bilfria veckan på enklare cykelservice till alla barn som tar med sin cykel till skolan. De kan till exempel få hjälp med att justera handbromsen, kolla gnissel och höja en för låg sadel.

I år genomfördes Bilfria veckan på följande Nackaskolor:

Castello Järla Sjö
Duvnäs skola
Jarlaberg skola
Johannes Petri skola
Järla skola
Lilla Nacka skola
Nacka strands skola
Saltängens skola
Sigfridsborgsskolan
Skuru skola
Sågtorpsskolan

Sidan uppdaterades: