I år deltar Johannes Petri skola, Järla skola, Jarlabergs skola, Lilla Nacka skola, Duvnäs skola, Saltängens skola, Kunskapsskolan i Saltsjöbaden, Vilans skola, Lännersta skola samt Vittra i Saltsjö-Boo i Bilfria veckan.
Som uppmuntran får alla skolor som deltar i Bilfria veckan besök av cykelreparatör Magnus McPheat som servar barnens cyklar.
På Vittraskolans skolgård köar mellanstadieeleverna för att få vårcheck på hojen. Solen värmer och mössa och vantar behövs inte längre, jackan är uppknäppt eller hänger på pakethållaren. Stänkskärmarna blixtrar i solen och det spritter i trampfötterna.
- Att cykla ökar barnens naturliga utrymme och får dem att växa. Efter skolan kanske det blir stranden eller hem till en kompis, säger Magnus McPheat.
En efter en får barnen sina cyklar kontrollerade, justerade och smorda.
- Ett vanligt problem är att växlarna hoppar ut. Sedan är det många som har växt under vintern så då behöver vi justera höjden på sadel och styre, säger Magnus, medan han avslutar med att olja in kedja och växlar.
Vittraskolan har förberett barnen inför Bilfria veckan med att tala om hur minskat bilåkande är bra för miljön. En annan fördel är att barnen utvecklar sin trafikmognad.
- Vi är en ganska liten skola, 150 elever, så har vi inga stora problem med bilstök vid hämtning och lämning. De flesta av våra elever bor i närheten. Bilfria veckan påminner oss om att möjligheten att gå och cykla finns, säger Sophie Sandström, administratör vid Vittraskolan.
Hon uppskattar att ungefär hälften av eleverna cyklar den här veckan.
- För några elever är det lite bökigare att cykla, eftersom de bor långt ut på Värmdö eller på andra sidan stan. Men då kan det handla om att de går den sista sträckan fram till skolan i stället för att åka bil hela vägen. Och det är ju också en del av målet med Bilfria veckan, säger hon.
Läs mer om Nacka kommuns arbete med att minska bilskjutsandet till skolorna genom exempelvis Bilfria veckan här
Sidan uppdaterades: