Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Bilfria veckan 2016

Under april och maj deltar tio Nackaskolor i kampanjen Bilfria veckan. Under Bilfria veckan är målsättningen att så många föräldrar som möjligt lämnar bilen hemma.

- Vi vill att föräldrarna lämnar och hämtar sina barn till fots eller med cykel, eller åker kollektivt, säger Marianne Areskog, som håller i projektet Gå och cykla till skolan.

- Det är väldigt roligt att fler och fler skolor är med i Bilfria veckan. Många föräldrar upptäcker fördelarna med att gå eller cykla med sina barn till skolan. Man får frisk luft, man rör på sig och man bidrar till en bättre trafikmiljö.

Bild på cykelreparatör vid Järla skola

Populär service av barncyklar
Nacka kommun tackar de tio skolor som deltagit i Bilfria veckan genom att bjuda på service av elevernas cyklar. Cykelreparatörerna Magnus McPheat och Ingemar Johansson besökte bland andra Sickla skola och Järla skola. På båda skolorna hade cykelreparatörerna en lång rad med cyklar att smörja kedjor, justera bromsar och göra mindre lagningar på.

Bild på cykelreparatör vid Järla skola

Cykelreparatören Magnus är lugn och metodisk när han servar barnens cyklar. Det han framför allt fokuserar på är bromsarna, men han kontrollerar också att kedjan är oljad och att växelvajrar är lagom hårt spända. Ett och annat däck får påfyllning med luft.

Bild på cykelreparatör vid Järla skolaMagnus ger råd om cykling

Eleverna står i kö med sina cyklar för att få hjälp av Magnus. De tittar nyfiket på när han lyfter upp cykeln på en ställning. Magnus tar sig tid att prata och ge lite goda råd till varje barn som får sin cykel servad. Fokus när han pratar med barnen är trafiksäkerhet, och särskilt bromsar.

Sidan uppdaterades: