Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Låt Kjells solblomma ge inspiration!

Ibland är det en sak att veta – en annan att göra. Det gäller inte minst för vanor som har med klimat- och andra miljöfrågor att göra. Exempel från dem som kommit långt kan ge inspiration till egna förändringar.

En Nackabo som bryr sig mycket om miljön är Kjell Sjögren. Han har installerat solceller på en stor del av sitt tak och nyligen köpte han en solcellsblomma. Den är placerad i fullt solläge på tomten och vrider sig i takt med solen.
- Den vaknar på morgonen och vecklar ut sig när solen går upp och sedan följer den solen. Den vinklar sig i rätt läge beroende på hur högt på himlen solen står, säger Kjell Sjögren.

Tänker du mycket på miljön?
-Ja, hela tiden. Fast först tänker jag på min ekonomi. Jag har ett elöverskott och säljer varje månad till elnätet tack vare mina solceller. Och jag köper till exempel aldrig en plastpåse när jag är och handlar. Plasten är ett elände som tar väldigt lång tid att bryta ner, säger Kjell.

- Jag tror att människor överlag köper för mycket utan att tänka sig för. Det finns så mycket som du kan göra själv. Jag kokar till exempel min egen sylt och saft, säger Kjell Sjögren.

Kanske kan du ta efter Kjell Sjögren? Eller så kan du hitta andra klimatsmarta vanor.

"Vi behöver skapa nya goda vanor"

Den undersökning om klimatfrågor kommunen gjorde 2016 visar att många Nackabor vill handla på sätt som bromsar vår klimatpåverkan. 80% föredrar att köpa varor och tjänster från företag som man vet arbetar för att begränsa klimatförändringen. Många är också positiva till att äta mindre rött kött och fler vegetariska måltider.

Samtidigt tankar 90% av dem som har bil bensin eller diesel, och nästan 80% av bilägarna tar bilen för att handla varje vecka. Nästan varannan person har flugit minst två gånger det senaste året.
Det största hindret från att leva mer klimatvänligt är enligt de flesta "mina invanda beteenden".
-Det är egentligen inte så konstigt, säger biträdande miljöchef Sabina Nilsson. Vi människor är inte alltid rationella utan vi är också bekväma, och vill gärna göra som vi alltid har gjort. Nu gäller det att vi tillsammans hjälps åt att skapa nya goda vanor och bryter de ohållbara vanorna!
-Kommunen har, å sin sida, ett stort ansvar för att skapa ett attraktivt samhälle där det är lätt att göra rätt.

Klimatkontot är en bra start om du vill få grepp om vilka steg som kan vara kloka att ta. Det är ett litet webbaserat program som beräknar ditt koldioxidavtryck och visar vilka områden som betyder mest med den livssituation och de vanor du har.
Klimatkontot
Bidra till Nackas miljömål - några praktiska förslag

Sidan uppdaterades: