Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen. Kommunens ansvarar för att vägar, va-nät, parker med mera byggs ut.
Under hösten 2021 tog utbyggnaden av Älta fart. I centrum har en parkeringhuset och delar av centrumbyggnaden börjat rivas för att ge plats åt nya hus och infarten till Älta centrum har flyttats. Under våren genomförs flera ledningsarbeten kring Älta centrum och parken nedanför centrumen börjar fyllas ut för att skapa förutsättningar för nya kvarter och en parklek.
Har du frågor eller funderingar vänligen kontakta Wallenstams kundservice på 020–400 100 eller mejla kundservice@wallenstam.se
Läs mer om utvecklingen i Älta på Wallenstams webbplats.
Utbygganden av Älta centrum kommer att pågå fram till 2030.
Nedan ses visionsbilder som visades i granskningsförslaget.
Visionsbild Ältas nya torg, vy från öst. Bild: Sweco
Visionsbild parkstråket, vy från norr. Bild: Sweco
Möjlig utformning av kvarter 2 mot torget, vy från norr. Bild: Semrén & Månsson/Zynka Visual
Möjlig utformning av kvarter 2 mot torget, vy från sydost. Bild: Semrén & Månsson/Zynka Visual
GESTALTNING AV OXELVÄGEN
Oxelvägen omvandlas från väg till en gata med trottoarer, cykelbana, busshållplats, kantstensparkering och träd. Tillgänglighet för gående, cyklister och busstrafiken prioriteras.
Visionsbild Oxelvägen, vy från söder. Bild: Sweco
Beslut om Start-PM fattades av planchefen på delegation den 2 december 2015.
Detaljplanen redovisar hur marken får användas och bebyggas.
Den här detaljplanen syftar till att utveckla och förtäta Älta centrum genom att möjliggöra ny bebyggelse och allmänna platser i och omkring befintligt centrum. Den nya bebyggelsen ska kunna användas för bostäder, handel, service, kultur- och fritid, förskola och äldreboende. Detaljplanen möjliggör en tätare, mer blandad och levande centrumkärna med sammankopplade och integrerade offentliga rum nära miljöer för rekreation.
I detaljplanen föreslås dagens inomhuscentrum ersättas med ett nytt torg kantad av ny bebyggelse med lokaler för olika centrumverksamheter i gatuplan.
Projektet är ett led i översiktsplanens mål att stärka och utveckla Nackas lokala centrum, och utgår från övergripande mål och ambitioner i detaljplaneprogrammet för Ältas nya centrum.
Projektet hör till ett större utvecklingsområde. Planeringen bygger på ett program från 2015. Gå hit för att få överblick och läsa om fler projekt i området.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: