Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Genomförda projekt

Berättelsen om de magiska ormarna i Orminge

Berättelsen om de magiska ormarna i Orminge blandar fantasi och verklighet i dåtid, nutid och framtid till en rolig och spännande historia. Du får lära känna ormarna Lavarina, Olle, Isidor och Claudia Cosmos och höra om deras olika liv – både jobbiga och härliga upplevelser.

Medskapande

Berättelsen bygger på en medskapande process med barn boende i Orminge som genomfördes hösten 2015. Utgångspunkten i processen var den gestaltade effektbelysningen i cirkulationsplatsen vid avfarten till Orminge från väg 222 i Nacka. Barnens olika berättelser och perspektiv har sammanflätats till en helhet.

Beställ boken

Boken riktar sig främst till barn i åldern 6-10 år. Den är 90 sidor lång varav 30 sidor är illustrationer i både färg och svart/vitt. Boken kostar100 kr. Vill du beställa ett exemplar? Skicka ett mail till katarina.fredrika@nacka.se och skriv "Beställning barnboken" i ämnesfältet. Du kan läsa ett utdrag från bokens början nedan.

Berättelsen om de magiska ormarna i Orminge

Har du någonsin hört talas om historien om de tre magiska ormarna i Orminge? Det är egentligen en mycket märklig historia, så märklig att det är många som inte tror att den är sann. Lyssna nu riktigt noga, så får du själv bestämma om du tror på den eller inte. Det är bäst att vi tar det från början...

Orminges historia

Det fanns en gång en plats där trädkronorna drack morgonljuset i stora klunkar och hustaken snarkade dovt under natthimlen. Det var där som gräset dansade till trädens sång, och den vilda vinden pustade fart åt båtarna som guppade på havet alldeles utanför. Den här platsen låg på en ö som hette Arxö, som i sin tur låg bredvid en ö som hette Yttre Yrninge, som i sin tur låg bredvid ytterligare en ö som hette Övre Yrninge. Havsvattnet som skiljde dem åt sjönk med tiden undan så öarna gled ihop till en enda stor ö.

På platsen fanns det några hus, ladugårdar, torp och röda små stugor. Det fanns många träd, en del kossor och får - och några människor förstås. De kallade platsen för Nybacka.

Det största huset låg i mitten, och det var där barnen gick i skolan. Ett av husen kallades för Nybacka torp. Där bodde det en stor familj som hade en matbutik i vardagsrummet och sålde varor direkt ut ur fönstret. Skolböcker och pennor kostade 2 öre styck och gick åt som smör i solsken.

Längs med hela Nybacka sträckte sig en grusväg med djupa diken på sidorna där grodorna hoppade högt och kvackade i kapp. Där körde människorna med häst och vagn. Grusvägen var den stora landsvägen som gick till Stockholm. Den gick genom Boo, förbi Nybacka, över Skurubron och fortsatte ända till staden Stockholm.

Det kom en tid då staden Stockholm blev för litet och människorna inte längre fick plats. Det var så trångt att flera familjer fick samsas i samma rum och barnen fick sova i samma säng. Då vecklade Stockholm ut sina vägar mot Nybacka och snart började husen stiga upp från det dansande gräset. Platsen fick ett nytt namn. Människorna kom att kalla den för Orminge.

Men vår berättelse börjar långt, långt innan Stockholm vecklade ut sina vägar mot Nybacka – till och med långt innan människorna tog sina första steg på jorden.

Flera miljoner år tidigare på tre olika platser i världen låg tre små ormägg och väntade på att kläckas - ett orange, ett blått och ett grönt ormägg. De skulle inte bli vilka ormar som helst, utan de skulle bli de tre magiska ormarna Lavarina, Isidor och Olle. Alla skulle få en viktig betydelse för Orminge. Kan du gissa hur? Lyssna noga nu, för såhär gick det till.

Lavarinas historia (den orange ormen)

Historien om Lavarina börjar för 80 miljoner år sedan i världens största vulkan Mauna Loa som nuförtiden ligger på ön Maui som tillhör Hawaii. Där bubblade för många miljoner år sedan den glödande lavan vilt och ett orange ormägg vilade i en bergskreva på den knottriga vulkanväggen. Den vilda lavan skvätte upp på det orange ägget och förvandlades till glimrande vackra ädelstenar i orange och rött. Ormägget växte sig större och större och ädelstenarna skimrande vackrare och vackrare...

Lavarinas ägg

Sidan uppdaterades: