Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kranbilsbaletten

Hösten 2015 kunde boende och besökare uppleva Kranbilsbaletten på parkeringen utanför Nacka stadshus. De ca 400 personer som kom fick se en 45 minuter lång föreställning i 3 scener där fem kranbilar samspelade med sex dansare, en cirkusartist och en live-dj.

Tankar bakom Kranbilsbaletten

Vi vill utforska om konstnärliga uttryck kan fungera förebyggande i samband med stadsutveckling. Vi frågade oss om det redan innan stora förändringar är ett faktum, skapa positiva bilder som kan hjälpa människor att förhålla sig bättre till kommande byggperioder som ofta är stökiga och jobbiga.

Kranbilsbaletten hade som ambition att skapa positiva bilder av vad byggmaskiner kan göra och visualisera ett möjligt vackert samspel mellan människor och maskiner. Våra tankar bakom Kranbilsbaletten var att
 när vi befinner oss mitt ibland nutida och framtida byggarbetsplatser med kranbilar och byggkranar - så kan Kranbilsbaletten fungera som en ljus referens och göra det enklare att förhålla sig positiv till det som pågår.

Syfte

  • Att erbjuda alternativa positiva bilder av byggmaskiner. 

  • Att erbjuda en berättelse om ett möjligt vackert samspel mellan medborgare, byggarbetare och deras maskiner
– ting som hjälper oss att uppnå det vi vill. 

  • Att genom konstnärliga uttryck lyfta fram en yrkesgrupp som annars arbetar i det tysta med stor skicklighet och hög precision – kranbilarnas förare. 

  • Att visa upp den plats där de första husen i centrala Nacka ska byggas - Nya gatan. 


Koreograf Paloma Madrid berättar

Scen 1)

Kranbilarna visar upp sig själva som en egen flock. Vad kan en ”kranbilskropp” utföra? Vad är kranbilarnas vardagliga ”vanliga” rutiner? arbetarna koreograferar genom sina joysticks/dosor runt midjan kranbilarnas ståtliga rörelser. Kranbilarna inviterar sig själva att bli sedda i ett försök att bryta sig loss och dansa själva.

Scen 2)

Mötet mellan en dansare, en luftakrobat och kranbilarnas nyfikenhet och lust inför det okända. En kropp som behärskar gravitationen. Gravitationen som symboliseras av lyftet, ett sätt som förenar. Kärnan som växer fram ur mötet mellan kranbilarna, dansaren och luftakrobaten skapar en cirkel. Liksom jorden som cirklar runt solen. Tiden står stilla.

Scen 3)

Dancehall dansare liksom en egen flock, springer in och vill vara med. De undersöker testar gränser och inspireras av kranbilarnas kraftfulla rörelser. Ett möte sker, förenar, för att sedan visa hur deras egen dans och tunga rörelser möter asfalt. En magisk cirkel skapas och tidsresan har börjat.

Medverkande

De medverkande i Kranbilsbaletten är alla bland de bästa inom sin disciplin.


  • Koreografi: Paloma Madrid
  • Solodans: Niki tsappos, en av världens bästa hiphop dansare
  • Dansgrupp: So Mad Dance Crew, framgångsgruppen inom dancehall scenen
  • Cirkusartist: Aedín Walsh seraphld

  • Musik – komposition och framförande: Dj Dgeral, Geraldine Lombano

  • Kranbilar och förare: Wiklunds Åkeri

  • Idé, koncept och produktion: Katarina Fredrika

En förstudie till Kranbilsbaletten finansierades av Innovativ Kultur, www.innovativkultur.se och genomförandet finansierades av Vinnova och Nacka kommun, www.vinnova.se/www.nacka.se

Sidan uppdaterades: