Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

T-banans entréer

Tre tillfälliga konstverk hjälper oss att få syn på de platser där framtidens tunnelbaneentréer ska ligga, och kan skapa nyfikenhet och intresse kring vad som är på väg att hända i Nacka.

Sammanhang

Tunnelbanan är på väg och Nacka stad växer fram på västra Sicklaön. Tre nya T-banestationer, 14 000 nya bostäder och 10 000 nya arbetsplatser planeras här, och konstnärliga installationer bidrar till en välkomnande och spännande miljö både under byggtiden, och när det är klart.

Konstinstallationerna är ett samarbete genom Partnerskap Konsten att skapa stad mellan Nacka kommun och företagen som bygger hus kring de nya stationerna: JM, Unibail-Rodamco-Westfield, Atrium Ljungberg och Balder.

Syfte

Konstinstallationerna hjälper oss att få syn på de platser där framtidens tunnelbaneentréer ska ligga, och kan skapa nyfikenhet och intresse kring vad som är på väg att hända i Nacka. Det är skillnad på att sätta upp en rent informativ skylt "Här kommer tunnelbanan" eller att skapa en berörande berättelse som också kan fungera som en mötesplats eller oas mitt i byggandet. Installationerna är tillfälliga och flyttas eller tas bort när det ska byggas på platsen, vilket beräknas till år 2021.

Konstnärligt innehåll

Station Nacka / väntans fönster

Konstverket i centrala Nacka - "Väntans fönster" - är skapad av NOTE designstudio, och är placerad i skogsdungen mellan Vikdalsvägen och Griffelvägen - mellan Nacka stadshus och Nacka Forum.

”Vi har skapat en arkitektonisk installation på temat Väntan. Väntan på tunnelbanan, väntan på den nya stationen, väntan som meditativ handling men också som ett rum av fönster för möjliga sociala interaktioner, väntan på en ny stad. Den fysiska platsen för installationen har vi lämnat så orörd vi bara kan, för att bevara träden och naturen. Fönstren är klädda i högblank plåt för att spegla en omgivning i förändring såväl som skiften i väder och årstider. Allt i symbios med natur och omgivning. Allting sker i realtid i fönstrens spegling. Dynamiken i platsen kräver en dynamisk installation och fönstren är placerade likt en tunnelbana i rörelse. Det repetitiva i uppställningenför tankarna till tunnelbanevagnens upprepning och rytm.”

Klicka HÄR för fler bilder på Väntans Fönster.

station Järla / ta plats

I Järla finns nu en muralmålning med tunnelbanetema under Järlabron längs Värmdövägen. Konstverket heter "TA PLATS" och är skapad av Liam Bononi, Mikael Rickman, Malin Sparrvardt och Tiago Valdi genom StreetCorner.

”Ta plats. Alla börjar vi vår resa på samma plats på vingliga ben och i en beroendesituation till de vuxna som finns i vår omgivning. De lyfter upp oss när vi faller, tröstar oss när vi är ledsna och matar oss när vi är hungriga. Oftast har vi föräldrar som gör allt för att vi ska ha det bra. Men tyvärr har inte alla barn de förutsättningarna, då mammor och pappor av olika anledningar inte kan eller förmår. Alla har vi olika förutsättningar, men ändå sitter vi här ansikte mot ansikte när vi reser kollektivt. Som vi gör i detta liv så reser vi tillsammans. Vuxna som barn med olika förutsättningar och drömmar så delar vi denna tid i rörelse, där alla har ett ansvar att ta hand om varandra. Ett leende gör skillnad för både små som stora. När vi ser denna muralmålningen vill vi påminna oss om vad som verkligen betyder något för oss. Barnen, framtiden, resultatet av våra liv. Denna vägg är en dedikation till alla barn, från alla bakgrunder och med alla möjligheter. Denna vägg är till för att påminna oss om vart vi klev på och vart vi är på väg. Trevlig resa.”

Klicka HÄR för fler bilder på Ta Plats.

station sickla / t-eleporter

I Sickla står nu Sveriges första T-eleporter av kreatörerna Olle Bjerkås och Johnny Karhinen.

”Vår förhoppning är att skapa en magisk oas samtidigt som stadenväxer fram och tunnelbanan byggs. Genom T-eleportern ska du få en känsla av att kunna förytta dig i tid och rum.”

Sidan uppdaterades: