Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

White Out / ljusinstallation Sickla

I tunneln under Saltsjöbanan passerar människor snabbt på sina vägar från A till B. Rörelse är det naturliga tillståndet. Tunneln är idag mörk och trång. På kvällen upplevs den lite skum, och mitt på dagen som ett mörkt hål. Genom gestaltningen Whiteout inverteras mörkret och blir till ett hav av vitt ljus. Gestaltningen är anpassad för göra det till en upplevelse att närma sig och passera genom tunneln.

Sammanhang

Sickla ska bli en levande stadsmiljö i det framväxande Nacka stad. Tunneln vid Nacka station är omgärdad av stora förändringar i miljön. Här byggs nya bostäder och affärslokaler. Ett stenkast härifrån kommer en av Nackas tre tunnelbanestationer att ligga - Sickla station. Den närliggande Saltsjöbanan höjs upp på en bro för att skapa en plats med utrymme för gångtrafikanter, cyklister, bilar och kollektivtrafik.

Under de närmaste åren kommer tunneln således omges av byggarbeten, och genom en konstinstallation med belysning förvandlas tunneln till en oas av ljus i förändringens tid. Så skapar vi attraktiva miljöer - redan under byggtiden. WhiteOut är en tillfällig konstinstallation som flyttas när tunneln ska rivas om några år.

Syfte

I tunneln under Saltsjöbanan passerar människor snabbt på sina vägar från A till B. Rörelse är det naturliga tillståndet. Tunneln är idag mörk och trång. På kvällen upplevs den lite skum, och mitt på dagen som ett mörkt hål.

Genom gestaltningen Whiteout inverteras mörkret och blir till ett hav av vitt ljus. Gestaltningen är anpassad för göra det till en upplevelse att närma sig och passera genom tunneln.

Konstnärligt innehåll

Kreatörerna INKA & NICLAS LINDERGÅRD berättar

"När du inte är där pulserar tunneln långsamt, andas och lockar på dig. När du sedan närmar dig den möter den dig och ljusnar upp. När du lämnar tunneln tonar den ner och går tillbaka till sitt långsamma pulserande igen.

I byggkaoset runt tunneln vill vi hålla den renodlad och enhetlig - ge besökaren en paus. Vi vill att de för en kort stund lämnar kaoset runt och går igenom en passage av ljusterapi. Förhoppningen är att det ger uppfriskande energi och även blir tryggare och mindre skrämmande vid mörka perioder. Tunneln är väldigt trång och låg och detta vita ljus göra att den upplevs luftigare. Den nya armaturerna är enhetliga och ersätter även de idag befintliga olika ljuskällorna. Detta anpassade ljus sparar även el eftersom tunneln lyser som starkast enbart när den används.

Med tanke på områdets historia ville vi behålla och flörta med den industriella känslan tunneln hade. Istället för att dölja kablar ville vi använda oss av synliga galvaniserade kabelkanaler och har även förkromat original skylten ”Svenska väg AB 1935” som tidigare var övermålad."

före

Ja, tunneln under Sickla station var inte någon trevlig plats att visas på.

efter

Tunneln är nu istället för grå och roströd blank vit ed interaktiva armaturer.

Originalskylt

Den fina originalskylten har blästrats fri från tjocka lager färg och förkromats och skiner nu i sin ursprungliga kraft.

KREATÖRERNA

WhiteOut är skapad av Inka & Niclas Lindergård. LÄS MER om dom HÄR.

Sidan uppdaterades: