Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Konstnärliga perspektiv för Centrala Nacka

Fyra kreatörers visioner över det naturbana Centrala Nacka

Centrala Nacka sommarbild.jpgBildtext: Kreatör Benjamin Baker

Jag har fokuserat på en vy och skapat två bilder, en för sommaren och en för vintern. Jag var nyfiken och ville se om jag fortfarande kunde få fram en naturkänsla inte bara när alla växter och träd växer och blommar, utan även när löven har fallit, det är kallt och det fortfarande finns snö på marken.

I sommarbilden arbetade jag med många detaljer och försökte inkludera så många växter, träd och blommor som möjligt för att ge en känsla av överflödig natur, nästan översvämmad av grönska. Bilden har en känsla av sensommar, med växande skuggor och några fallande löv, men luften är fortfarande varm och det är trevligt att vara utomhus.

Centrala Nacka vinter.jpgBildtext: Kreatör Benjamin Baker

För vinterbilden försökte jag få den urbana miljön att fortfarande kännas naturban, även när det inte finns lika många löv på träden. Jag ville visa formerna och siluetterna av de många grenarna från träden, samt de vintergröna buskarna som kunde ge en känsla av närhet till naturen. Jag ville ha ett varmt ljus trots att det är vinter och föreställde mig en senvinterdag när snön nästan har smält bort och dagarna blir längre, då människor försöker fånga de första värmande solstrålarna.

Benjamin Baker

Stina W.jpg

Bildtext: Kreatör Stina Wirsén

Att skildra en plats som ännu inte finns är en utmaning, trots att vi kreatörer har fått mycket information om planer och visioner för denna nya stadsdel. För mig ligger fokus på känslan, hur kommer platsen att kännas? Hur upplever de människor som bor eller arbetar här? Gatuliv och stimulerande intryck som en stadsmiljö ger, samtidigt lugnet från en småstad och en grönskande oas så nära Stockholms innerstad. Jag hoppas att de som vistas här ska trivas, att torghandel och småbutiker präglar torg och gator, att grönskan är ständigt närvarande, med skog och hav runt knuten.

De bilder jag skapat är gjorda i tusch och akvarell, jag hoppas att både ni och jag ska känna igen mig i bilden när väl trappan och torget är färdigbyggt och bebott.

Stina Wirsén

Skyltar_illustrationer_700x465_mos_230605_mos_Sida_2.jpg

Bildtext: Kreatör Max Rosell, BANG Agency

Med Soltrappan i fokus har jag arbetat för att skapa en illustration som fångar det dynamiska samspelet mellan stad och natur. Jag använder starka, livfulla färger som sprakar av sommar och höst. Inga raka linjer eller begränsningar. Färgerna får flöda oorganiserat över illustrationen, på samma sätt som naturen själv gör när den får växa fritt. På torget framträder stadslivet. Människorna har dämpats i färgstyrka och förenas i samma nyans för att symbolisera människan som en del av en större grupp, en organism. Tillsammans bildar de ett myller av liv och rörelse, där varje individ bidrar till en dynamisk och pulserande atmosfär.

Max Rosell, BANG Agency

Amanda Sweco.jpgBildtext: Kreatör Amanda Wahlén, SWECO

Arbetet med illustrationen har utgått från de siktlinjer som bildas när man står vid Värmdövägen och tittar upp mot den nya Soltrappan via Agnesstigstorget. Jag har tagit fram illustrationer över platsen som visar samma vy, men under olika tider på dygnet och valde att fördjupa mig i kvällsvyn.

Utifrån de ritningar jag fått på det planerade torget, har jag skapat min vision av torgrummet. I den fiktiva bilden ser man det framtida Agnesstigstorget med restauranger, butiker, kultur, musik, arkitektur och grönska i ett gatuliv där människor möts. Torget ska vara som en glänta under de stora ekarna och det ska vara lätt att finna en plats att komma till ro under skuggan av ett träd under en solig dag och kunna förvandlas till något annat under dygnets senare timmar. Då många barn passerar torget till och från skolan, så är det viktigt att det upplevs inbjudande även för dem.

Illustrationen beskriver Agnesstigstorget i full kvällsaktivitet, är det en festival eller kanske något annat spännande evenemang som äger rum? Jag ville beskriva en vision om Agnesstigstorget som en trygg plats som kan nyttjas av alla, för gammal som ung och under olika tider på dygnet, såväl vid vardag som vid festligare tillfällen.

Amanda Wahlén, Sweco

Sidan uppdaterades: