Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Se förslag "Badgången". Rösta senast 19 feb!

Gångbanan till Sickla strandbad, söder om Gillevägen med arbetsnamnet "Badgången i Sickla", utgör första delen i en större förändring av hela Gillevägen som på sikt ska byggas om, och kopplar ihop Gillevägen med Strandpromenaden. Nu kan du som är boende i Nacka rösta på din favorit av de tre förslag som tagits fram. Tryck på plustecknet och fäll ut flikarna för att se förslagen. Rösta på din favorit genom att trycka "tummen upp" finns längst ner i texten under fliken till varje förslag. Du kan också använda "tummen ner" om det är något du ogillar. Det förslag som flest gillar, bygger vi. Det är du som bestämmer. Sista dag för att rösta är 19 februari. Byggstart under år 2017.
226

BADBRYGGAN


Svar:

Badbryggan

Förslaget "Badbryggan" bjuder ner er till Sickla strand på ett på ett charmigt och lekfullt sätt. Med en ”badbrygga”, en gångväg i trä, förlängs strand- och vattenkänslan från Sickla strand ända upp till Gillesvägen. Med enkla ekolösningar och genom gestaltande med ny och befintlig växtlighet, så skapas ett landskap som är vackert året om. Målet är att förstärka trivseln för de boende närmast passagen och badsugna passerande.

Badbryggan

Här möts man när man ska ned till stranden eller starta med pulkan på vintern. Ett inbjudande asymmetriskt träddäck och spännande växtlighet med inspiration från skärgårdsmiljö.

Backen

Trägången är inramad med högt gräs och perenner i harmoniska fält. Det är fortfarande öppet på sidorna vilket uppmuntrar till pulkaåkning på vintern. Gången är ca 1.2 m – 2.40 m bred och rabatterna 0.8 m – 2.40 m. Allt trä är stabilt och räfflat för att inte bli halt. Och ja, här är det mysigt att hålla hand om hösten.

Träddungen

Trädäcket går i en oregelbunden form runt träden som sticker upp i mitten. Bänkar finns tryggt placerade vid träden, riktade mot gräsmattan. Här finns också en stenyta med regnskydd att grilla vid.

Parkering

Parkeringens bilar avskärmas med ätbar växtlighet. Detta ger en känsla av grönområde och påminner mer om Astrids Lindgrens ”Körsbärsdalen”.

Skogspartiet

Det övergivna skogspartiet behöver kärlek. Det ska det få genom beskärning och omtänksamhet så att det blir fint igen.

Planteringar

Växtligheten består generellt av högt gräs med inslag av lökar och blommor som ger färgskiftningar från tidig vår till sen höst. Badgångens växtval ger ett vackert och spännande landskap året om.

Vågen

I en sidopassage, med två toppar och en dal, är det kul att cykla eller skejta. För de som inte är så tuffa finns en enklare väg.

Stranden

Trägången korsar befintlig asfalt och gruspartier och avslutas med sand mellan tårna.

PLANKARTA

Sektion

Sektion

Vad tycker du om det här förslaget?
30

BADBACKEN


Svar:

Badbacken

”Badbacken” lyfter fram de karaktäristiska dragen för vatten genom rörelse, ljus, färg och form. Med respekt för närboende håller förslaget en lågmäld och stillsam profil och tillför en vacker utsikt. Samtidigt erbjuder ”Badbacken” besökare och passerande en karaktärsstark länk mellan Gillevägen och badplatsen vid Sickla strand. En rund mötesplats som omfamnas av en trädcirkel i vitblommande körsbärsträd och en mjukt pulserande ljusring är förslagets hjärta.

Entrén

Entrén till badbacken markeras med en skulptur i trämaterial och leder tankarna till skyddande fågelvinge, en mjuk våg eller ett böljande segel - former och rörelser som kopplas till strand och vatten. Ljuset silas genom skulpturens tak och skapar ett spännande skuggmönster på marken.

Gångstråket

Befintligt gång- och cykelstråk bevaras och rustas upp för enkel transport med cykel, barnvagn, rullstol och till fots. Omliggande gräsmatta bevaras och förbättras.

"Bäcken"

Gångstråket korsas av en slingrande och böljande ”bäck” i blå markbeläggning med så kallat glödande grus (glow grus) ingjutet. Det glödande gruset är helt miljövänligt och laddar av solen på dagen och glimrar vackert i olika blå och gröna färger när det är mörkt. Bäcken tillför en alternativ väg som passar alla och bidrar med ett magiskt visuellt utryck.

BlomhavET

Perenna blommor i olika blå, vita och silvriga färger är planterade längs backen mellan ”bäcken” och gångstråket. Planteringarna är uppbyggda så att vågrörelse i höjdled upp och ner bildas för att förstärka känslan av vatten i rörelse. En kant i cortenstål håller planteringen på plats.

TrädcirkelN

”Bäcken” mynnar ut i en cirkelformad gräsyta som markeras i ytterkanten av ett långsamt pulserande belysning i marknivå. Det långsamma pulserande ljuset för tankarna till en hjärtpuls i vila eller en stillsam vågrörelse. Runt cirkeln är vitblommande körsbärsträd planterade, vilket förstärker årstiderna med blomning i vitt på våren och färger i rött och orange på hösten.

I mitten av trädcirkeln står en tvilling till entréskulpturen som skydd och inbjuder till umgänge och lek under dess omfamnande vinge.

PLANKARTA

SEKTION

Glow grus

Träkonstruktion

Vad tycker du om det här förslaget?
-75

MOLNBANA


Svar:

Molnbana

Ett moln är en synlig ansamling av små partiklar, i regel mycket små vattendroppar, iskristaller eller bådadera, som svävar fritt i atmosfären. Dimma skiljer sig från moln endast genom att dimman når ända ner till marken. Moln rör sig och förändras, de är fria. Att röra sig på eller stanna upp på en molnbana, där är du fri att ta dig fram som du vill: halta, lunka, släntra, spatsera, stega, strutta, stulta, tulta, vanka, knalla, knata, pinna, promenera, traska, vandra, springa, hoppa, rusa, rulla eller sitta, ligga stå. Molnbanan, som att följa en rebus.

Tanken med förslaget är att skapa möjlighet till att ta sig fram på ett annat sätt en det planerade och givna. Gestaltningen är en bana som rör sig ovan på det befintliga och tar sikte mot vattnet. På Molnbanan kan du göra lite som du vill. Alla ska kunna använda Molnbanan efter egen förmåga. Här passerar du igenom eller stannar upp en stund.

molnport

illustration modell

MOLNRUTSCH

En liten kulle på ett moln från vilket det går att rutscha ned ifrån från två stålstänger. Här finns även en port av moln, målade moln på marken och några blommande träd.

MOLNHOPP

Banan slingrar sig vidare på gummiasfalt, och på vägen kan du hoppa hage om du har lust. Gummiasfalten har en effektbelysning som skapar stämning när det är mörkt.

MOLNSTUDS

Väl nere vid gräsmattan finns en stor blå studskudde där alla som vill kan hoppa, lågt eller högt, kanske försöka nå molnen.

MOLNPLATS

På molnbänkarna med träsists kan du chilla en stund eller t.o.m grilla med dina vänner.

MOLNBRYGGA

Genom skogen går Molnbanan vidare för att landa i vattnet. Här finns en träbrygga format som ett moln, där du kan sitta och doppa fötterna i vattnet.

PLANKARTA

Molnbanan kommer även belysas med ett mönster av moln från två belysningstolpar som kan skapa stämning även när det är mörk under hösten och vintern.

Vad tycker du om det här förslaget?

Sidan uppdaterades: