Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu kan det vara svårt att nå oss per epost, kontakta gärna kommunen via 087188000 eller vår chatt

Fisksätra Vibes

Fisksätra har fått tre nya offentliga konstverk – den 31 maj invigdes konsten vid gångtunneln mot idrottsplatsen, vid gångbron över Saltsjöbanan och fontänen på torget! Till varje plats togs två skissförslag fram av olika kreatörer. Därefter fick Fisksätrabor förra året rösta fram en vinnare till varje plats.

I november 2016 frågade Smart Kreativ Stad, Stena fastigheter och Nacka kommun en rad konstnärer och kreatörer om de var intresserade av att lämna konstnärliga förslag för att försköna Fisksätra. Uppdragen handlar om att göra gångbron, gångtunneln, fontänen och fasaderna i Fisksätra mer tilltalande och öka känslan av trygghet.

Över 200 konstnärer anmälde intresse. Konstnärerna har skissat i två månader, ofta i dialog med Fisksätraborna. Åtta av kreatörer/kreatörsgrupper har valts ut. Fram till den 10 april 2017 hade Fisksätraborna möjligheten att rösta fram sina favoriter, som de vill se i området innan året är slut.

Dessa förslag vann omröstningen

Konstverk: Vår Sol
Plats: Fontänen på Fisksätra Torg
Konstnär/kreatör: Lehna Edwall och Susanne Rolf

Virkad bro
Plats: Gångbro
Konstnär/kreatör: Tina Frausin

Konstverk: Fjäll
Plats: Fasad
Konstnär/kreatör: Katarina Löfström

Noorsken
Plats: Gångtunneln under Fisksätravägen
Andreas Blom / Kollektivet Livet

Här ser du alla förslag

Gångbro Förslag A Virkad bro

Gångbron över Fisksätravägen som förbinder Saltsjöbanan med Fisksätra centrum ska också gestaltas. Tina Frausin lämnar ett förslag som förändrar brons materialitet – från hård till mjuk – genom att klä den med garngrafitti.

Läs om förslaget

Tina Frausin presenterar sitt förslag ”Virkad bro”. (PDF-dokument, 8 kB)

Se film

Virkad bro

Gångbro förslag A 22 sekunder

Bilder

Se bilder

Gångbro Förslag B Porten till Fisksätra

Anders Örnberg i samarbete med Mikael Frithiof, Karl Beckström och Erik Brattlöf vill skapa en ljusinstallation och en lekskulptur med olika instrument och sångtrattar för möjligheten till spontana och planerade föreställningar.

Läs om förslaget

Anders Örnberg med flera presenterar sitt förslag "Porten till Fisksätra"  (PDF-dokument, 85 kB)

Bilder

Fontän Förslag A Aqua Vegetatio

Fontänen på Fisksätra torg ska rustas upp och få en ny klädnad. Annika Oskarssons och Thomas Nordströms förslag till platsen, ”Aqua vegetatio”, hämtar sin inspiration från Fisksätras närhet till natur, skog och vatten.

Läs om förslaget

Annika Oskarsson och Thomas Nordström presenterar sitt förslag ”Aqua vegetatio” (PDF-dokument, 49 kB)

Se film

Aqua Vegetatio

Fontän Förslag A 13 sekunder

Bilder

Fontän Förslag B Vår sol

Genom att sätta en heliostat (en spegel) på taket mittemot kyrkan reflekterar scenograferna Susanne Rolf och Lehna Edwall solljuset och låter det spridas över det i skugga vilande torget och fontänen. Spegeln styrs av solens gång under dygnets timmar och årets alla dagar. Ur fontänens mittpelare av guldfärgad mässing strömmar ett vattenfall. Öppningar gör att man kan kliva in och stå inne i vattenflödet utan att bli blöt.

Läs om förslaget

Susanne Rolf och Lehna Edwall presenterar sitt förslag "Vår sol" (PDF-dokument, 97 kB)

Se film

Vår sol

Fontän förslag B 41 sek

Bilder

Fasad Förslag A Fjäll

Det första som möter besökaren som kommer in i Fisksätra västerifrån är 12 hyreshus med emblematiska fasader. I Katarina Löfströms förslag "Fjäll – Fisksätra Glamour" reflekterar tiotusentals blänkande paljetter på fasaden solen och ger en känsla av vatten som rör sig mot himlen. Det blir en sammansmältning av havet, himlen och husen.

Läs om förslaget

Katarina Löfström presenterar sitt förslag "Fjäll – Fisksätra Glamour" (PDF-dokument, 300 kB)

Se film

Titta på förslaget (1 min 33 sekunder, Vimeo, nytt fönster)

Bilder

Fotokollage av Katarina Löfström. Inklippta bilder på paljettväggar kommer från Radiant Manufacturings webbplats.Fasad Förslag B Hello

Cecilia Ömalms ljusverk har inspirerats av den vänlighet och nyfikenhet hon mött hos Fisksätras invånare. I hennes förslag "Hello" ritas rummen som vetter mot fasaden upp i ett alfabet av ljustrådar som kan hälsa på olika språk, ge komplimanger och uppmuntrande ord.

Se filmen

Hello

Fasad Förslag B 8 sekunder

Läs om förslaget

Cecilia Ömalm presenterar sitt förslag "Hello" (PDF-dokument, 13 kB)

Bilder

Gångtunnel Förslag A Noorsken

Gatukonstnären Andreas Bloms/Kollektivet Livets skissförslag heter ”Noorsken” och här kläs tunneln med stenskivor med bilder från Fisksätras mönsterarkiv och boende i området.

Läs om förslaget

Andreas Blom presenterar sitt förslag ”Noorsken" (PDF-dokument, 269 kB)

Se film

Noorsken

Gångtunnel förslag A 19 sekunder

Bilder

Gångtunnel förslag B Grottan

Gångtunneln under Saltsjöbanan/Fisksätravägen transformeras i konstnärsduon Inka & Niclas gestaltning till en grotta. När ni på morgonen går in i grottan kommer ni att gå emot det energigivande ljuset av en soluppgång, även de dagar då vädret är grått. När ni sedan kommer hem går ni i grottan mot solnedgångens färgtoning.

Läs om förslaget

Inka & Niclas presenterar sitt förslag ”Grottan” (PDF-dokument, 8 kB)

Bilder

Sidan uppdaterades: